fbpx

Kako izboljšati kakovost zraka v zaprtih prostorih in preprečevanje širjenja virusov

Za nami je uspešna izvedba strokovnega predavanja z naslovom: »Kako izboljšati kvaliteto zraka v zaprtih prostorih in preprečevanje širjenja virusa?«

Ustvarjanje zdravega bivalnega okolja, ki bo vplivalo na naše boljše počutje in zaščitilo prebivalce in uporabnike objektov še ni dovolj razširjeno.

Zato smo z organizacijo strokovnega seminarja »Kako izboljšati kvaliteto zraka v zaprtih prostorih in preprečevanje širjenja virusa.«, na eno mesto pripeljali priznane strokovnjake, znane tako na nacionalni kot tudi na svetovni ravni. Z nami so bili: dr. Dušan Keber, prof. dr. Peter Novak, gospod Martin McGloin s podjetja AirThings, arhitekt Franci Pliberšek s podjetja MIK ter predstavniki podjetja Gealan gospodje: Ivica Maurović, Peter Czajkowski in Özkan Arslan.

Strokoven seminar je potekal 27. maja, na sedežu podjetja MIK Celje in preko platforme Zoom, ki so se ga udeležili arhitekti, inženirji, direktorji oziroma tehnično osebje zdravstvenih domov, ravnatelji osnovnih šol, poslovni partnerji podjetja MIK ter novinarji.

S kakovostnim zrakom in pravilnim prezračevanjem bomo lahko zavarovali zdravje naših otrok in odraslih v domačem okolju ali v javnih objektih. Pomembnost kakovosti zraka se je v teh časih, ko je virus na aktivnem pohodu izkazala še za bolj pomembno, kot smo se zavedali.

Obveznost prezračevanja je definirana že v raznih smernicah in pravilnikih, odkar se je svet začel spopadati s pandemijo. Vse več je študij, ki dokazujejo, da bo redno prezračevanje pripomoglo pri zmanjšanju širjenja virusa, obolenjem dihal, s tem pa je prezračevanje toliko bolj pridobilo na pomenu. Stavbe morajo že po zakonodaji imeti rešeno vprašanje prezračevanja, za katerega moramo poskrbeti že med načrtovanjem objektov. Pri tem je pomembno vprašanje, za katero vrsto prezračevanja se bomo odločili, centralno ali lokalno, saj so od tega odvisni parametri kot so: količina dovedenega svežega zraka v prostor, higienski vidik naprave, način dovajanja in odvajanja zraka, energetska učinkovitost prezračevanja (rekuperacija), zvočna izolativnost in podobno.

Naši poslovni partnerji, s podjetja Gealan so odgovorili tudi na vprašanje “Zakaj so EU arhitekti izbrali »BIM« Planersoftware Gealan kot najkoristnejšega pri projektiranju?”

Posnetke predavanja in koristne informacije, zakaj in kakšno prezračevanje izbrati, najdete tukaj.