fbpx

Izjava za medije: Položitev temeljnega kamna za Razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka.

V podjetju MIK so danes, 30. marca obeležili postavitev temeljnega kamna in časovne kapsule ter s tem napovedali pričetek Razvojnega centra MIK in Inštitut dr. Peter Novak in nove tovarne prezračevalnih naprav MIKrovent.
 
V kolikor sledite zgodbi MIKa, bi današnji dogodek slej ko prej pričakovali, saj ste zagotovo istega mnenja, da je gospod Pliberšek vizionar in da ideje, ki jih ima v svojih mislih ne ostanejo le tam ali le zapisane, pač pa jih s svojo ekipo tudi uresniči. 
Tokrat bo nova zgodba povezana s prezračevalnimi napravami, podjetje MIK se bo tako poleg oken, na zemljevid vpisal tudi kot proizvajalec slovenskih dvocevnih lokalnih prezračevalnih sistemov MIKrovent.
 
Uvodoma je lastnik in generalni direktor Franc Pliberšek povedal:
»MIKrovent je v celoti slovenski razvoj, slovensko znanje in proizvod razvit v MIK Inštitutu prof.dr. Petra Novaka, kjer ga razvijamo in testiramo v testnih komorah, kjer lahko ustvarjamo različne klimatske pogoje, temperature od -25°C do 50°C in vlage od 10-99% in s tem simuliramo vse podnebne lokacije po svetu, od Celja do Osla, od Miamija do Toronta, skratka kjerkoli po svetu.«
 
Izvemo, da so MIKrovent začeli razvijati v letu 2007, skupaj z njegovim nekdanjim profesorjem iz Fakultete za strojništvo dr. Petrom Novakom, ki ga je seznanil z dejstvom, da MIKova okna preveč tesnijo, in da le to povzroča »bolne hiše« in ga nagovoril s pričetkom razvijanja lokalnih prezračevalnih sistemov, ki jih bo možno namestiti na okna. Takrat so bili na tem področju pionirji, o lokalnih prezračevalnih sistemih se še ni veliko vedelo, ki jih je dr. Novak poimenoval MIKroventilacija, torej MIKrovent.
 
Ponujajo smart verzijo, kar pomeni, da se vsi podatki hranijo v oblaku in nudijo stranki 24h/365dni v letu nadzor nad kvaliteto zraka v prostoru, kontroliramo radon, CO2, VOC, benzen, temperaturo zraka, vlažnost. Kar pomeni, da ponujajo res sveži zrak in ne samo tehnične karakteristike prezračevalnik naprav. Predstavil je tudi nov Inštitut s proizvodno halo, ki se bo raztezala na 6.400m2.  Od tega:
  • 3.200 m2 je namenjenih za proizvodnjo prezračevalnih naprav Mikrovent.
  • 3.200 m2 pa je namenjenih za razvoj, testne komore, show roomi, pisarne, pisarne za START-UPE in izobraževanja in tudi studio, kjer se bodo lahko START-UPI predstavljali svetu.
K projektiranju stavbe je povabil svojega sošolca, arhitekta Andreja Kalamarja s katerim sta skupaj lahko uresničila njegove sanje arhitekture in inženirstva v najboljši podobi. Za strojnega projektanta pa Mateja Jelena, odličnega učenca dr. Novaka. Hkrati gre za odlično energetsko varčno stavbo tako z geosondami, sončno elektrarno in prezračevalnimi napravami, v kateri bodo odlični pogoji za delo in snovanje novih izumov. G. Pliberšek še pove, da bo objekt zagotovo sodil med najbolj energetsko učinkovite objekte v južni Evropi. Pove še, da bo izvajalec del Remont. Optimistično napove tudi samo otvoritev, ki bo 31. 5. 2023, na MIKov 33. rojstni dan.
 
Slavnostnega dogodka se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj gospod Zdravko Počivalšek.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je pozdravil investicijo in ob tem dejal: ” Ta mejnik ni pomemben zgolj za vaše podjetje. Je prelomnica tudi za okolje, v katerem se nahaja. Vsak župan si za svojo občino namreč želi živahnega gospodarskega utripa, ki na več ravneh zvišuje blaginjo njenim občanom. Ponosen sem, da imamo v Sloveniji podjetja, kot je MIK. Investicije so znak zdravega podjetja in zdravega gospodarstva, po pandemiji pa gotovo znanilec nadaljnjega razvoja in generator okrevanja tudi ostalih podjetij. Iskreno vam čestitam ob odločitvi za novo investicijo.”