fbpx

Kako so v Gimnaziji Celje – Center odpravili visoko koncentracijo plina radona v kletnih učilnicah?

O pomenu prezračevanja prostorov in prezračevalnih naprav so na Planet TV pripravili prispevek. Kjer so tako dijaki kot učitelji spregovorili o veliki razliki v svežini zraka pred in po namestiti MIKroventov.

Onesnaženost zraka po navadi ne opazimo, je pa smrtno nevarna. Med nevidne ubijalce spada tudi plin Radon, ki se nahaja v vseh prostorih, pomembna pa je zakonsko določena mejna vrednost prisotnosti v prostoru. V Sloveniji je dovoljena vrednost 300 Bq/m3, v nekaterih šolah pa je bila izmerjena vrednost tudi do 2100 Bq/m3.

Gimnazija Celje – Center je ena izmed šol v kateri se učilnice nahajajo tudi v kletnih prostorih. Kjer pa je bilo do sedaj z meritvami, ki se jih opravili s pomočjo senzorjev, kateri merijo koncentracijo plina radona, CO2, vlage, temperature …, ugotovljeno, da je prisotnost plina radona bistveno višja od zakonsko določene dovoljene vrednosti v Sloveniji.

Plin radon se po navadi nahaja v kletnih in pritličnih prostorih, nastaja ob razpadu urana. Sam plin je brez barve, vonje, okusa – zato ga lahko imenujemo tudi nevidni ubijalec. V Sloveniji je zaradi radona leta 2019 umrlo 140 oseb. Je drugi največji razlog za raka pljuč. Zato je plin radon zelo nevaren v zaprtih prostorih, saj njegova koncentracija skokovito naraste, na prostem, kjer se le-ta pomeša z ostalim zrakom pa ne predstavlja nevarnosti.
Zato je potrebno prostore redno prezračevati, po navedbah NIJZ-a, z odpiranjem oken za 5 minut na 20- 30 minut.

Celotni prispevk, ki ga je pripravil Planet TV, si je možno ogledati tukaj.