O MIKovi karavani otroškega smeha

Zgodba o Mikovi karavani otroškega smeha se je rodila pred 19 leti, ko se je vodilni slovenski proizvajalec stavbnega pohištva, MIK Celje, usmeril v družbeno-odgovorno delovanje in vračanje okolju, v katerem ustvarja. S projektom MIKova karavana otroškega smeha tako pomemben del svojega časa in sredstev MIK Celje namenja pomoči socialno šibkejšim članom naše družbe.

Že 19 let zapored MIK Celje vsako leto s svojo donacijo omogoči morske počitnice za vsaj 100 otrok iz socialno šibkejših družin. V zadnjih 18 letih je z Mikovo karavano otroškega smeha doživelo morske počitnice že več kot 2.100 otrok.

Mikova karavana otroškega smeha je namenjena otrokom iz socialno šibkejših družin, ki so stari med 6 in vključno 12 let.

MIKova karavana je že vsa leta znana, tako med šolskimi pedagoškimi in svetovalnimi delavci, kot starši in tudi strokovnim osebjem mladinskih letovišč, kjer je potekala, po pestrem in vsebinsko bogatem programu.

Vključeni otroci so deležni 7-dnevnih počitnic na Debelem Rtiču, na katerih za njihovo zabavo in počitniška doživetja skrbi 10 vzgojiteljev in pedagoški vodja, ki zanje pripravijo razgiban počitniški program.

V letovanje je vključen tako avtobusni prevoz iz domačih regij vključenih otrok, kot 7-dnevni polni penzion in bivanje na Debelem Rtiču, ter 1-dnevni izlet po slovenski obali.

Otroci so vse od 7.00 zjutraj do 21.00 zvečer vključeni v pester program, ki ga sestavljajo ustvarjalne in športne delavnice, družabne igre in skupinske animacije, pustolovski pohodi, rokometni dan z rokometaši Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško, kopanje na plaži in v bazenu ter vsakoletni koncert presenečenja.

  • Teams srečanje s predstavniki šol – sreda, 03. 04. 2024.

  • Zbiranje prijav šol do 19. 04. 2024 oz. do zapolnitve mest.

  • Razdelitev promocijskega materiala in prijavnic na prvih 30 prijavljenih šol do 22. 04. 2023.

  • Zbiranje prijav otrok do 10. 05. 2024.

  • Potrjevanje in preverjanje prijav z obvestili in klici staršem do 31. 05. 2024.
  • Teams srečanje s starši in skrbniki – med 06. in 10. 06. 2024.
  • Izvedba letovanja med 29. 06. in 06. 07. 2024.

MIK Celje je eden največjih proizvajalcev oken, vrat, prezračevanja in drugega stavbnega pohištva, ki je na slovenskem trgu prisoten že več kot 34 let in zaposluje okoli 150 zaposlenih.

V podjetju MIK Celje se zavedamo, da lahko z dobrim delom in poslovanjem vplivamo na kakovost življenja v družbi in okolju v katerem ustvarjamo. Verjamemo, da lahko z vračanjem družbi prispevamo k dobrobiti prihodnjih generacij, zato so naše dobrodelne aktivnosti že vrsto let usmerjene k otrokom iz socialno šibkejših družin.  

Ustanovitelj in direktor podjetja MIK Celje, Franci Pliberšek o projektu MIKova karavana otroškega smeha:
»Seveda bi si vsako leto želeli, da bi bilo otrok, ki jim starši ne morejo omogočiti počitnic, manj. A dokler bodo v naši deželi obstajali otroci, ki nimajo priložnosti oditi na poletne počitnice, bo naše podjetje sodilo med tiste, ki se trudijo da bi pomagali in vzpodbudili čim več slovenskih podjetij k pomoči in dobrodelni aktivnosti. Pogled na zadovoljne in sproščene obraze najmlajših članov naše družbe je velika motivacija tako za naše podjetje, kot tudi naše zaposlene.«

Vzporedno z MIKovo karavano otroškega smeha, se je razvijalo in raslo tudi Humanitarno društvo Enostavno pomagam, ki združuje stalne in dolgoletne vzgojitelje MIKove karavane z predsednikom društva na čelu in dolgoletnim pedagoškim vodjem Mikove karavane, Milanom Ninićem na čelu.  Humanitarno društvo Enostavno pomagam pod organizacijo podjetja MIK Celje, tako poskrbi za strokovno in odgovorno izbiro vključenih otrok, v sodelovanju s svetovalnimi službami prijavljenih osnovnih šol, ter za pedagoški program in izvedbo letovanja.

Sicer pa je Humanitarno društvo Enostavno pomagam poznano po številnih projektih namenjenih otrokom in socialno šibkejšim družinam iz širšega celjskega območja, med najprepoznavnejšimi je Božičkova tovarna daril s katero vsako leto obdarijo več kot 1000 otrok.

Video galerija