Domov  >  Prezračevanje  >  Kakovost bivanja  >  Zakaj in kako zračimo?

Zakaj in kako zračimo?

Zakaj zračimo?

Zrak v neustrezno zračenih prostorih postane zatohel in slab, takšen škoduje vašemu zdravju in kakovosti vašega bivanja. Zato je nujno, da poskrbite za zdravo in energetsko učinkovito zračenje vašega doma ali delovnega mesta.

Dobra okna, slabši zrak

Dobra sodobna okna imajo v primerjavi s starimi okni veliko bolj kakovostno tesnjenje in boljšo toplotno izolativnost. To onemogoča izmenjavo zraka in vlage skozi špranje in s tem nekontrolirano izmenjavo zraka v prostoru.

Na eni strani z dobro tesnjenimi okni prihranimo ogromno energije in toplote, hkrati pa je posledica tesnih oken popolnoma spremenjena klima v bivalnih prostorih, saj se koncentracije škodljivih plinov, vlage in CO2, ki ga izločamo pri dihanju, ne morejo več izenačevati z zunanjimi, nižjimi koncentracijami.

V preteklosti je bilo v starejših zgradbah svežega zraka v prostoru vedno dovolj, saj sta način gradnje in kakovost materialov omogočala, da so zgradbe same po sebi dihale, prav tako pa ogrevanje stavb ni predstavljalo visokega stroška. Sodobne stavbe pa so zaradi vedno večjih potreb po energijski varčnosti postale zelo tesne. Poleg manjših energetskih in toplotnih izgub je večja tesnost stavb povzročila tudi negativne učinke, kot je zadrževanje nekakovostnega zraka in vlage v prostoru (rosenje stekel in nastajanje zidne plesni).

Kako zračimo?

  • Z naravnim prezračevanjem, d. h. torej s kratkotrajnim in občasnim odpiranjem oken, ki ima za posledico vdor hladnega neočiščenega zraka v prostor, prepih in 100% izgubo toplote pozimi in obratno poleti.

Prezračevanje z občasnim odpiranjem oken je preverjeno učinkovito, a je energetsko zelo potratno in povzroča v prostorih prepih, ter vdor zunanjega hrupa, prašnih delcev in mrčesa v prostor.

  • Z mehanskim prislinim prezračevanjem (lokalnim ali centralnim), kjer zrak čistimo, predgrejemo ali ohladimo in ga brez prepiha in večjih izgub toplote dovajamo v prostor.

Dobre in kakovostne naprave za mehansko prezračevanje prostorov (lokalno ali centralno) morajo imete vgrajeno napravo za rekuperacijo toplote odpadnega zraka, saj le tako zagotavljajo prezračevanje prostorov na energijsko učinkovit način.

Izberite prilagodljivo in varčno lokalno prezračevanje

Centralne prezračevalne naprave običajno obratujejo neprestano, v vseh prostorih z enako učinkovitostjo. Z lokalnim prezračevalnim sistemom pa si zagotovimo večjo prilagodljivost, saj lahko uravnavamo vlago in vonjave v vsakem prostoru posebej. Potrebe po svežem zraku so namreč časovno in lokacijsko nedoločljive. Tako so na primer zjutraj bolj obremenjeni sanitarni prostoru, opoldne kuhinje, zvečer skupni bivalni in spalni prostori. Zaradi tega je lokalno prezračevanje tehnično veliko bolj primerno in stroškovno učinkovito.

Preberite več o novi generaciji lokalnih prezračevalnih sistemov MIKrovent na www.mikrovent.si.


Brošura – prezračevalni sistem MIKRovent:
SLO
DE

Zahtevajte ponudbo

Pokličite zdaj

080 12 24
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih