Domov  >  Energetska klinika  >  MIKova Energetska klinika  >  Razvojni center prof. dr. Petra Novaka

Razvojni center prof. dr. Petra Novaka

Laboratorij za raziskave in razvoj

Razvojni center prof. dr. Petra Novaka - z leve proti desni: laboratorij, merilna komora, testna komora in strojnica.

Vsako podjetje, ki želi spremljati rarzvoj tehnologij v svetu in doma mora imeti svoj laboratorij za raziskave in razvoj prilagojen proizvodnji podjetja.

MIK zgradil svoj laboratorij za raziskave in ravoj naprav za lokalno prezračeanje, ter toplotnih lastnosti oken in vrat. Idejno rešitev in projektno nalogo za laboratorij smo pripravili v MIK-u, tehnično izvedbo pa je prevzel Inštitut Zoran Rant iz Škofje Loke, ki je svojo nalogo odlično opravil.

Namen laboratorija je, da omogoči simulacijo zunanjih in notranjih pogojev (temperature, vlage, gibanja zraka) v katerih delujejo izdelki, ki jih tovarna proizvaja (lokalne prezračevalne naprave MIKrovent, okna in vrata).

Laboratorij obsega merilnico, dve klimatski komori in strojnico za njih.

Merilnica je prostor v katerem so opravljajo meritve na daljavo in v kateri so tudi shranjeni instrumenti za merjenje temperature, relativne vlage in gibanja zraka.

Poleg merilnice se nahajata dve toplotno izolirani komori v katerih lahko simuliramo različne zunanje vremenske pogoje in pogoje v bivalnih prostorih. Komore so izdelane iz 200 mm debelih izolacijskih panelov z obojestransko oblogo iz pločevine.

Obe komori imata spuščen strop za dovod in odvod zraka. Obe komori sta enakih dimenzij: širine 2,95 m, globine 5,6 m in višine 3 m (hladna 2,95 m). Po svojem volumnu sodije te komore med največje raziskovalne naprave za simulacijo vremenskih in notranjih pogojev v Sloveniji. Vstopna vrata imajo dimenzije 1,1 x 2,55 m, zato lahko v njih preskušamo naprave zelo velikih dimenzij.

V hladni komori lahko simuliramo temperaturo zraka od -25° C do +50° C z natančnostjo +/- 1 K. Relativno vlago lahko simuliramo s parnimi ovlaževalniki s kapaciteto 10 kg vode/h med 20% do 90%. V komori imamo dve hladilni enoti in eno enoto za razvlaževanje, gretje in dovod zraka, so  vgrajene v dvojni strop. Prva enota za indirektno hlajenje ima moč 7,9 KW, druga za direktno hlajenje pa 8,8 kW. Pretok zraka v obeh enotah je po 4.700 m3/h in se pri indirektnem hlajenju lahko zvezno nastavlja.  Za gretje je vgrajen električni grelnik moči 6 kW, za odtaljevanje pa okoli 4 kW. V enoti za razvlaževanje gretje in dovod zraka je vgrajen hladilnik z močjo 1,4 kW in ima zvezno nastavljiv pretok zraka 400 m3/h. Vse tri komore so povezane z računalnikom, ki ima vgrajen program za avtomatsko obratovanje pri zahtevanih pogojih.

V topli komori lahko uravnavamo temeperaturo med +10°C (pri manjši obremenitvi) do 35°C z natančnostjo +/- 1K. Relativno vlago lahko simuliramo pri temperaturi zraka nad 20°C med 50% in 90%. Relativna vlaga v topli komori je odvisna in omejena s temperaturo kondenzacije zraka. 

V topli komori imamo eno samo enoto za hlajenje, gretje, sušenje in ovlaževanje zraka s pretokom zraka 400 m3/h. Hlajenje je izvedeno z indirektnim hlajenjem z mešanico glikola in vode  s hladilno močjo 3,5 kW (2,3 kW pri razvlaževanju). Za gretje so predvideni električni grelniki z močjo 2 kW.  

Projektna količina zraka na preskušancu je največ 200 m3/h pri temperaturah od -25 °C do + 50°C in vlagi med 20% in 90%.

S temi parametri lahko simuliramo zunanje pogoje od ruske ali kanadske zime do pogojev v puščavi. Ekstremne vrednosti so seveda izvzete. 

To omogoča raziskovalcem preskušati vse proizvode v realnih pogojih obratovanja na mestu vgradnje. V topli komori se opravljajo tudi meritve šumnosti, ki bo dopolnjena z akustično oblogo.

Avtomatska regulacija omogoča nastavitev standardnega meteorološkega leta za poljubne kraje na svetu (v časovno skrajšani verziji) s katerim lahko ugotavljamo obnašanje naših proizvodov po vseh standardih in na praktično na vseh obljudenih krajih sveta.

V strojnici so vsi elementi hladilnega in ovlaževalnega sistema. Hladilni sistem je kombinacija direktnega in indirektnega hlajenja. Direktno hlajenje se izvaja s klasičnim hladilnim sistemom z najsodobnešimi kompresorji z neposrednim vbrizgavanjem. Hladilno sredstvo v primarnem krogu je okolju prijazno hladivo R 4040 A (količina hladiva je 15 kg, najvišji tlaku v sistemu pa 27 bar).

Nato se hlad prenaša preko ploščatih prenosnikov toplote na 50% mešanico etilen glikola in vode (zmrzišče -38°C) s katero nato hladimo zrak v komorah. V strojnici so tudi ovlaževalniki, regulacijski ventili, obtočne črpalke in potrebna električna oprema.

Odvedena toplota iz komor se odvaja preko kondenzatorja na prosto.

V laboratoriju sta stalno zaposlena dva visoko izobražena strokovnjaka, ki imata vso potrebno pomoč s strani Energotech-a (prof. dr. Petra Novaka) in po potrebi iz različnih fakultet (UNI Ljubljana, FTS Novo mesto in UNI Maribor).

Laboratorij tudi stalno sodeluje z drugimi strokovnjaki iz poznanih podjetij kot so GOAP, EKOTIP, Impedanca, Vimosa in drugimi.

Laboratorij je odprtega tipa in v njem lahko naročite vse preskuse, ki jih potrebujete za vaše potrebe, posebno tedaj, ko se preskušajo velike naprave, ki jih ni mogoče preskušati v mini laboratorijskin klimatskih komorah.

Vhod v merilno komoro
Stena merilne komore je povezana testno komoro
Notranjost merilne komore
Zajem podatkov na osebnim računalnikom
Merilna stena s instrumenti
Testna komora
Testiranje prototipov
Vpihovanje toplega zraka in merjenje temperature
Nastavitve parametrov
Strojnica

Zahtevajte ponudbo

Pokličite zdaj

080 12 24
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih