Domov  >  Energetska klinika  >  MIKova Energetska klinika  >  Energetska izkaznica

Energetska izkaznica

Energetska izkaznica stavbe je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti.

Energetska izkaznica se izdaja se v skladu z Evropsko direktivo (SAVE), katere cilj je zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida s povečevanjem energetske učinkovitosti. Energijski kazalec na katerem temelji izkaznica je potrebna letna toplota za ogrevanje stavbe izražena v kilovatnih urah na kvadratni meter neto uporabne površine stavbe.

Stavbo razvršča v enega od 9 razredov (od A-G) energetske učinkovitosti stavbe. Razred A pomeni najboljšo energijsko učinkovitost, pri kateri je toplota, potrebna za ogrevanje stavbe, najmanjša. Razred G pa pomeni stavbo, ki je najbolj energijsko potratna. Osnovni namen energetske izkaznice stavbe je prikaz toplotnih lastnosti stavbe in posredno o pričakovani višini stroška za energijo.

Trenutno energetska izkaznica v Sloveniji (še) ni obvezna, je pa že v pripravi pravilnik, ki to določa. Prostovoljno izdajanje energetske izkaznice ima namen na trgu nepremičnin spodbujati tržno prednost energetsko učinkovite gradnje.

Energetska izkaznica stavbe je namenjena tudi investitorjem pri gradnji za trg, ki želijo z objektivno informacijo o energetskem stanju nepremičnine, poudariti njeno konkurenčno prednost na trgu, stanovanjskim skladom in občinam, ki z dokazilom o dobrih energetskih kazalcih njihovih investicij izkazujejo skrb za trajnostno graditev in svoj odnos do varovanje okolja ter nepremičninskim agencijam, ki energetsko izkaznico lahko uporabijo kot dodatno dokazilo o strokovno opravljeni storitvi posredovanja v prometu z nepremičninami.    

Reference

Zasteklitev hotela Primus na Ptuju

  • Površina hotela: 1.500 m2
  • Letna poraba toplotne energije pred sanacijo: 150 kWh/m2 (približno 22.321 l ELKO ali 17.611,61 € letno)
  • Letna poraba toplotne energije po sanaciji: 31 kWh/m2 ( približno 4.613  ELKO ali 3.639,73 €).

Hotel se je po sanaciji uvrstil po energetskih kriterijih iz Url.št.77/2009 v najvarčnejši energetski razred A, ki sicer predvideva med 25 in 40 kWh/m2 toplotnih izgub.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo preko elektronske pošte ali brezplačne telefonske številke 080 12 24, nekaj vprašanj in odgovorov nanje pa vam podajamo v rubriki Pogosta vprašanja

Energetska izkaznica A4

- Grand Hotel Primus, Ptuj

SLO
ENG
DE
IT

Zahtevajte ponudbo

Pokličite zdaj

080 12 24
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih